Ana Sayfa

Yemekler

Yöresel Yemekler

Genel Yemekler


Kıllotik (Basalla)



Kıllotik, Adıyaman mutfağının en özgün ve geleneksel yemeklerinden biridir. Bazı bölgelerde “Basalla” olarak da bilinir.

İnce bulgur, kıyma ve baharatla yoğrulan köfteler; etli, nohutlu ve salçalı bir suda pişirilir. Üzerine yoğurt veya nane ile servis edilir.

Özellikle kış aylarında sofralarda sıkça yer bulan bu yemek, hem doyurucu hem de kültürel bir mirastır.


Yapılışı

Malzemeler:
- 4 su bardağı ince bulgur
- 1 su bardağı irmik
- 100 gr kıyma
- 1 yumurta
- 1 adet rendelenmiş soğan
- 5 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı salça
- Tuz

Etli suyu için:
- 250 gr kuşbaşı et
- 2 su bardağı haşlanmış nohut
- 1 büyük soğan
- 1 yemek kaşığı domates ve biber salçası
- 1 yemek kaşığı nane
- 1 su bardağı sumak suyu (isteğe bağlı)
- Sıvı yağ

Hazırlanışı:
Bulguru, irmiği, kıymayı, yumurtayı, soğanı, salçayı ve tuzu yoğurarak köfte hamuru hazırlanır. Ceviz büyüklüğünde yuvarlanır.

Ayrı bir tencerede et, nohut, salça ve soğanla hazırlanan sos kaynatılır. Köfteler içine atılır ve pişene kadar kaynatılır.

Üzerine nane serpilerek sıcak servis edilir.



Facebook

Instagram

X (Twitter)
© 2025 Adıyaman Turizm Tanıtım Sitesi